DEURMATSHOP.NL DEURMATTEN deurmat wikipedia

deurmat wikipedia

Een deurmat is een kleine mat, waarop men bij de deur de schoenen kan afvegen. Een deurmat wordt ook wel voetveeg genoemd, voornamelijk in overdrachtelijke betekenis. “Laat je niet als voetveeg gebruiken.”

In de Westerse cultuur is het gebruikelijk om overal met schoenen van buiten naar binnen te gaan, terwijl dat toch niet zo hygiënisch is. In veel (met name tropische) landen is het haast ondenkbaar met schoenen een huis of hut te betreden. De schoenen (of slippers) worden uitgedaan, vóórdat men naar binnen gaat. Binnen ligt er dan wel een katoenen kleedje om de blote voeten af te vegen.

Deurmatten koop je bij Deurmatshop.nl De Mattenshop van Nederland!

De deurmat is meestal van kokos, kunstvezel of rubber gemaakt en kan zowel buiten als binnen liggen, hoewel de kokosmat daar minder geschikt voor is, omdat deze niet tegen vocht kan. Deurmatten die voor binnengebruik zijn bestemd, kunnen ook uit textiel zijn vervaardigd, terwijl matten voor buitengebruik uit gietijzer kunnen zijn gemaakt.

Deurmatten koop je bij Deurmatshop.nl De Mattenshop van Nederland!

Bij grote gebouwen wordt bij de ingang vaak speciaal tapijt gelegd, wat het vuil aantrekt. Het deel waar dat tapijt ligt noemt men een ‘schoonloopzone’. In de tweede helft van de 20e eeuw zijn verschillende mat typen ontwikkeld om een effectievere vuilopvang voor openbare gebouwen te bieden. Door de stijging van loonkosten werd het schoonmaken en onderhoud van de vloeren duurder en was een goede entreemat een ideale oplossing om kosten terug te brengen. Internationale onderzoeken tonen aan dat meer dan 3/4 van het vuil in een gebouw van buiten naar binnen wordt gelopen. Een goede entreemat en een schoonloopzone kunnen hiervan meer dan 80% tegenhouden indien deze op de juiste plaatsen wordt gelegd. Daardoor ontstaat een aanzienlijke besparing van meer dan 65% op de schoonmaakkosten.

Deurmatten koop je bij Deurmatshop.nl De Mattenshop van Nederland!

Met name de aluminiumprofiel matten blijken erg effectief in combinatie met schoonloopzones. In verschillende Europese landen werden in medio 20e eeuw drie verschillende systeemmat typen ontwikkeld. In Engeland werd door Nuway een mat ontwikkeld gemaakt van oude autobanden, in Zweden werd de kabemat ontwikkeld door KabeMattan van rubbere golven en aluminium en in Nederlandontstond in 1965 de borstelmat ontwikkeld door de familie Noels . De borstelmat kwam voort uit een borstelsysteem oorspronkelijk door het technische borstelbedrijf TEBA ontwikkeld voor de kunstskibaan. De borstel bleek zeer geschikt voor het stoppen van zand en vuil en zo werd de borstelmat een van de bekendste mat typen in West-Europa. De systeemmatten worden tegenwoordig in de bestekteksten beschreven door architecten en zijn een gewoon goed geworden.

Tegenwoordig is er voor elk type ingang wel een specifieke oplossing in zowel profielmatten als in de schoonloopzones afhankelijk van verkeersintensiteit, omgeving en esthetiek. De systeem entreematten worden nog steeds verder door ontwikkeld en passen zich aan aan de eisen van de moderne gebouwen.

Deurmatten koop je bij Deurmatshop.nl De Mattenshop van Nederland!

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.